Flóra Nového Zélandu

FLÓRA NOÉHO ZÉLANDU
Mantúlië!
Už dlouho jsme se nepodívali na Nový Zéland, místo natáčení LOTR a v současné době i Hobita. Nyní se to tedy pokusím malinko napravit a představit vám některé zajímavé a pro NZ typické rostlinky...

Země se vyvíjela jako izolovaný botanický region, a díky tomu zde můžeme najít spoustu endemických druhů. Všechny místní dřeviny jsou stálezelené a neopadavé. Pojem native forest znamená les, tvořený stromy jako: rimu, miro, matai, kahikatea, rata, totara či tawa. Naopak pod pojmem exotic forest si Novozélanďan představí uměle vysázený les jehličnanů.
Původní NZ les pokrývá cca 1/4 území, hojně v něm rostou i stromové kapradiny, pnoucí se rostliny a epifity - podobá se tak trošku džungli.

KAURI
Říká se mu král stromů novozélandských lesů. Patří mezi jehličnany, ovšem jehličí nemá. Je to strom oboupohlavní. Jeho dřevo je pevné, měkké, ohebné, dobře opracovatelné, stabilní trvanlivé. Stožáry a ráhna z kauri prý pomohly vyhrát Britům bitvu u Trafalgaru. Pro původní Maory byl kauri stromem posvátným, majícím duši a nadaným božskými vlastnostmi. Největší ofociálně změřený kauri měl obvod kmene 20,12 metrů a jmenoval se Kairaru. Kauri má i své muzeum - Otamatea Kauri and Pioneer museum.

KOWHAI
POHUTUKAWA
PALMA NIKAU


Má karmínově červené květy. Říká se jí Christmas tree, protože kvete o Vánocích.
LENOVNÍK
Má dlouhé mečovité listy (1-3 metry dlouhé).
HLODAŠOVÝ KEŘ
Velmi rozšířený pichlavý plevel se žlutými květy, vysoký 1-2 metry. Na NZ přiemigroval spolu s Angličany.

Komentáře