Viggo Mortensen

VIGGO MORTENSEN
Narozen: 20. října 1958, New York - Manhattan (USA)
Barva vlasů: hnědá
Barva očí: zelená
Rodinný stav: rozvedený, syn Henry
Jeho tátou byl Dán a maminkou Američanka. Dětství prožil na Manhattanu, ale s rodiči hodně cestoval. Spoustu času strávil ve Venezuele, Argentině a Dánsku. Díky otci se seznámil se spoustou severských bájí a legend, které mu, jak sám říká, pomohly pochopit Tolkienův příběh, který si přečetl až těsně před začátkem natáčení. Obrovskou popularitu si získal nejen jako herec, ale také jako malíř, fotograf a básník. Kritika si povšimla jeho výkonů ve více jak 30-ti filmech, mezi které patří například Carlitova cesta, G. I. Jane, Krvavý příliv, Portrét dámy, Ohnivý oceán (Hidalgo) nebo 28 dní. Obdržel cenu kritiky za jednu z divadelních rolí.
Viggo se snažil sžít s postavou Aragorna, jak nejvíce to bylo možné. Zůstával i v civilu v Aragornově kostýmu a nosil při sobě meč. Zajímavostí je, že kůň, na kterém jezdí, je jeho vlastní, po skončení natáčení ho odkoupil. Ovšem ani to nezabránilo mnoha zraněním, která během natáčení utrpěl. Kůň mu dupnul na nohu a při natáčení v Helmově Žlebu si zase zlomil zub a sháněl vteřinové lepidlo, aby si ho mohl přilepit zpět, což režisér odmítl a poslal ho k zubaři. :o)
Viggo váhal, zda má roli přijmout. Byl kontaktován v době, kdy natáčení již probíhalo a původní představitel Aragorna Stuart Townsend byl pro neshody s režisérem odvolán. Představa, že na Novém Zélandě stráví 18 měsíců, tak daleko od syna, se mu vůbec nelíbila. Nakonec to byl právě Viggův syn, kretý ho přesvědčil, aby roli Aragorna vzal. Za dobu natáčení si Viggo Nový Zéland zamiloval a chce zde trávit co nejvíc času.


Komentáře