Jak se natáčelo... :o)

JAK SE NATÁČELO :o)
Jacksonovu adaptaci dnes přijímají i skalní tolkenisté, přinejmenším je podle nich mnohem lepší než animovaný Pán prstenů Ralpha Bakshiho z roku 1978, jehož děj končí bitnou u Helmova žlebu. Bez Baskhiho by však paradoxně současná trilogie možná asi nevznikla - Jackson se totiž do Tolkienovi knihy zaujal až poté, co ho zaujal ostatními diváky zavrhovaný kreslený film. ,,Dodnes mám někde své první vydání Pána prstenů," vzpomíná režisér, ,,na obálce je obrázek z Baskhiho filmu."
Pán prstenů nepřinesl slávu jen svým hlavním představitelům. Bret McKenzie, který se na pár vteřin mihl ve Společenstvu Prstenu během Elrondovy rady jako jeden z elfů v pozadí, má dnes na internetu přehršel fanouškovských stránek plných básní, fotomontáží a vzrušených diskusí o jeho údajném vztahu s Legolasem. Tvůrci Pána prstenů si jeho obdivovatelů zjevně všimli a v Návratu krále mu vložili do úst celou větu. ,,Má paní, nesmíte otálet!" osloví elf Arwen v jedné z prvních scén - a fanoušci tleskají.
Pro natáčení trilogie bylo vyrobeno 1 600 párů latexových hobitích nohou na jedno použití. Hobití nohy spolu s dalšími doplňky chrlila jako na běžícím pásu zvláštní pec, která běžela nepřetržitě čtyřiadvacet hodin dnně, sedm dní v týdnu. Zatímco husté hobití chlupy tvořila obyčejná vlna, ochlupení na maskách skřetů pocházelo z exotického jaka.

Komentáře