Pipin Bral

PIPIN BRAL
Příbuzenstvo:
- matka: Rosana Stránská
- otec: Paladin Bral
- sestry: Perla, Barunka, Barvínka
- manželka: Diamanta z Dlouhé stráně
- syn: Faramir I. Bral
Pipin se narodil 2990 Třetího věku, matkou mu byla Rosana Stránská a otcem Paladin Bral. Peregrin byl nejmladším členem Společenstva, nebyl dokonce jako hobit dospělý (hobití plnoletost je ve 33 letech, Pipinovi bylo v době války o Prsten 29 let). Se svým bratrancem Smíškem byli nejlepší přátelé a spolu s ním se v Roklince připojil ke Společenstvu, i když se to Elrondovi moc nelíbilo a chtěl ho poslat zpět do Kraje. Ovšem Gandalf se za Pipina přimluvil.
Po bitvě na Amon Henu, kde padl Boromir, byl společně se Smíškem zajt Sarumanovými skuruty a vlečen do Železného pasu. Pipin ale dostal nápad a shodil na zem elfí sponu, kterou dostal v Lórienu. Tu pak našli Aragorn, Legolas a Gimli, kteří dostali novou naději, že unesení hobiti žijí. Pipin a Smíšek se po útoku rohanských jezdců ukryli do Fangornského hvozdu a setkali se tam se entem Stromovousem, kterého nakonec přesvědčili ke svolání entího sněmu, a tak i k útoku na Železný pas.
V Železném pasu Pip našel palantír, který z věže shodil Gríma Červivec. Pipina Palantír velice zaujal, a tak jej v noci vzal Gandalfovi a zadíval se do něj. Skrz Palantír k němu promluvil Sauron. Pipin naštěstí neřekl žádné tajné informace, ale Gandalf ho vzal do Minas Tirith, města, které Pipin v Palantíru viděl hořet.
Tam nabídl své služby Denethorovi, správci Gondoru, jako odčinění Boromirovy smrti při jejich obraně před skřety u Amon Henu. Denethor přijal jeho služby a jmenoval ho Strážcem Citadely. Když se vrátil polomrtvý Faramir a Denethor chtěl upálit sebe i jeho, Pipin doběhl pro Gandalfa a spolu Faramira zachránili.
Poté Pipin vyrazil se svými přáteli a s vojskem k Černé bráně, aby odlákali Sauronovu pozornost. Během bitvy u Morannonu se dostal pod tělo mrtvého obra, avšak trpaslík Gimli ho vytáhnul a zachránil. Po uzdravení byl králem Elessarem pasován na rytíře.
Když se vrátil do Kraje, tak se roku 1427 (válka byla cca 1418-1420) oženil s o 5 let starší Diamantou z Dlouhé stráně. Měli spolu jediného syna Faramira, který se později oženil se Samovou dcerou Zlatovláskou. Roku 13 Čtvrtého věku byl jmenován Velkým Bralem a vladykou. Vladykou byl po celých 50 let, poté však společně se Smíškem odjeli do Rohanu a Gondoru, kde v poklidu dožili. Roku 64 Čtvrtého věku Peregrin zemřel a byl se Smíškem pohřben v hrobce králů Rath Dínen, po boku krále Elessara.
Peregrin - z latinského peregrimus - poutník, cizinec; česká podoba: Pelhřim.
Domácí podoby: Pelda, Pelek, Římek ap., samosebou že i Pipin, Pip, Pipinek...
Slovensky Pelgrim, Peregín; německy Peregrin(us); francouzsky Pérégrim, Péle(g)rin; anglicky Peregrine; italsky Pellegrino; španělsky Pelegrino, Peregrino; rusky Peregrin; polsky Pielgrzym; maďarsky Pellgrin.
U nás neobvyklé, pociťováno jako zastaralé. Svátek podle starého kalendáře: 16. května

Komentáře