Pár věcí o natáčení

PÁR VĚCÍ O NATÁČENÍ
Jednou z nejsilnějších scén Návratu krále, je ta, v níž Pipin zpívá Denethorovi v hodovní síni tesknou baladu, zatímco Faramir jede na jistou smrt. Meldii písně složil představitel hobita Billy Boyd, který píseň také nazpíval. ,,Napsal jsem tří různé melodie a Peterovi se jedna z nich líbila. Je to takový skotský lidový popěvek," říká Boyd. Na soundtracku se rozhodl účinkovat také Peter Jackson, a nezastavil ho ani fakt, že neovládá žádný hudební nástroj. S pomocí skladatele Howarda Shorea nahrál jeden úder na gong, který se skutečně dostal do Dvou věží.
Viggo Mortensen se do své role tak ponořil, že si sám spravoval kostým a dělal i svoje kaskadérské kousky (což vedlo k tomu, že se málem utopil při natáční scény za Dvou věží, kdy Aragorn po souboji s vrrky spadne z útesu do řeky). Mortensen také trval na tom, že bude ve všech záběrech místo lehčí hliníkové atrapy používat skutečný ocelový meč, který navíc neustále nosil s sebou i mimo plac, kvůli emuž se několikrát dostal do konfliktu s novozélandskou policií.
Scéna, v níž skuruti před bitvou u Helmova žlebu buší svými kopími do země, vznikla díky rituálu, který před každým záběrem provozovali kaskadéři. jacksonovi se jejich zvyk natolik zalíbil, že se ho rozhodl zakomponovat do filmu. Na natáčení davových a bitevních scén se ale nepodíleli jen zkušení kaskadéři. Například skřety, kteří ve Dvou věžích kácejí stromy u Fangornu, představují několikanásobní vítězové dřevorubeckých klání, a zdivočelé Vrchovce, které Saruan poštve drancovat Rohan, si pro změnu zahráli drsní novozélandští motorkáři.

Komentáře