Sean Bean

SEAN BEAN
RODNÉ JMÉNO : Shaun Mark Bean
DATUM NAROZENÍ : 17. Dubna, 1959
MÍSTO NAROZENÍ : Sheffield, Yorkshire, Anglie, Velká Británie
MANŽELKY :
1. 1981: Debra James (rozvedený)
2. 1991: Melanie Hill (rozvedený)
3. 1997: Abigail Cruttenden (rozvedený)
4. 2008: Georgina Suttcliffe
DĚTI : 3 dcery: Lorna a Molly ( s Melanie Hill) , Evie Natasha ( s Abigail Cruttenden)
SOUROZENCI : mladší sestra : Lorraine
VÝŠKA : 179 cm
BARVA OČÍ : Zelená
BARVA VLASŮ : Tmavý blond
OBLÍBENÝ SPORT : Fotbal, je věrným fanouškem - The Sheffield United Football Club
TETOVÁNÍ : na levém rameni (nápis 100% Blade)

KONTAKT :
Sean Bean
c/o ICM,
76 Oxford Street,
London, W1N OAX
England

Původně chtěl následovat otSeance v jeho povolání svářeče, ale zájem o klasickou literaturu v něm na střední škole podnítil touhu stát se hercem. Až po několika neúspěšných pokusech byl přijat ke studiu na prestižní Royal Academy of Dramatic Art v Londýně (RADA), kterou ukončil s absolventským představením Beckettovy hry Čekání na Godota.
Profesionálně debutoval na jevišti glasgowského divadla Citizens Theatre jako Tybalt v Shakespearově tragédii Romeo a Julie. 1986 vstoupil do souboru Royal Shakespeare Company, kde svou interpretací Romea zaujal režiséra Dereka Jarmana, který mu svěřil roli rváče a pijáka Ranuccia Tomasoniho, jehož si vybral malíř Caravaggio (Nigel Terry) jako svůj model, v experimentalně stylizovaném životopisném filmu Caravaggio.
Jeho doménou na filmovém plátně se staly zejména postavy temných a rozporůplných charakterů, zmítané vášněmi, hněvem a svárlivými emocemi: irský venkovan Tadgh McCabe, jehož vzpoura proti zásadám autoritářského otce (Richard Harris) končí tragicky, ve film. přepisu divadelního dramatu Johna B. Keanea Pastvina (r. J. Sheridan); pomstychtivý aktivista extrémistické skupiny IRA Sean Miller v politickém thrilleru podle románu Toma Clancyho Vysoká hra patriotů (r. Ph. Noyce); ničemný agent Alexander Trevelyan v bondovce Zlaté oko (r. M. Campbell).

Velmi často účinkoval na obou stranách oceánu v kostýmních filmech určených pro TV obrazovku i kina, kde ztvárnil nejrůznější typy hrdinů: amorální libertinský šlechtic Robert Lovelace v miniseriálu Clarissa, hajný Mellors v adaptaci románu D. H. Lawrence Lady Chatterleyová, řadový střelec Richard Sharpe a později kapitán Wellingtonovy armády z dob napoleonských válek v cyklu snímků podle literárních předloh Bernarda Cornwella (Sharpovi střelci, Sharpův orel, Sharpův boj aj.), Ezau v biblickém příběhu Bible - Starý zákon: Jákob, hrabě Vronskij v ekranizaci slavného románu L. N. Tolstého Anna Karenina.

Sean Bean se proslavil rolí Boromira v oscarové trilogii Pán Prstenů. V roce 2005 se objevil ve scifi thrilleru Michaela Baye Ostrov se Scarlett Johansson a ve stejném roce si zahrál roli kapitána Riche v napínavém thrilleru Tajemný let. O rok dříve se také objevil v úspěšném akčním dobrodružství Lovci pokladů a ztvárnil Odyssea ve velkofilmu Wolfganga Petersena Troja.
A taktéž ztvárnil Eddarda Starka v Game of Thrones (první série, 2011).

Od roku 1990 byla jeho manželkou britská herečka Melanie Hillová (nar. 1962), s níž má dcery Lornu a Molly. Jejich manželství vydrželo jen několik let. V roce 1997 si vzal Abigail Cruttenden, ale s ní se také rozvedl a to v roce 2000. Mají spolu jedno dítě.

Sean Bean


















































Komentáře