Smíšek Brandorád

SMÍŠEK BRANDORÁD
Otec: Saramír Marnotratný
Matka: Esmeralda Bralová
Manželka: Estela
Smělmír Brandorád se narodil roku 2982 Třetího věku (1382 Krajového letopočtu). Jeho otcem byl Saramír Brandorád, pán Rádovska a jeho matkou Esmeralda Bralová, mladší sestra Paladina Brala, otce Pipina. Smíšek neměl sourozence, ale byl neustále se svým bratrancem Pipinem a vycházeli spolu jako bratři.
V knižní podobě Pána Prstenů vedl Froda, Sama a Pipina zkratkou skrz Starý hvozd, kde se setkali s Tomem Bombadilem. V Roklince byl několikrát viděn, jak studuje mapu a plánuje trasu jejich cesty. Společně s Pipinem se po Elrondově radě přidali ke Společenstvu Prstenu.
U Amon Henu viděl s Pipinem smrt Boromira, jež se je snažil zachránit před skuruty, kteří je chtěli odvléct do Železného pasu. Skuruti byli po dlouhém putování Rohanem pobiti rohanskými jezdci a Smíšek s Pipinem utekli do Fangarnského lesa. Tam potkali Stromovouse, jednoho z entů. I přes Stromovousův zákaz pili Smíšek s Pipinem vodu z Fangornského potoka a po ní značně vyrostli, a tak se stali nejvyššími hobity v historii Středozemě (měřili 4,5 stopy).
Poté Stromovouse přemluvili, aby svolal Entí sněm, kde se rozhodlo, že enti půjdou do války proti Sarumanovi. Společně s enty dobyli Železný pas a postarali se o Sarumanovu porážku. Potom vyčkali příjezdu krále Théodena, s kterým pak jeli do Rohanu. Když Pipin odjel s Gandalfem do Gandoru, Smíšek se spřátelil s Théodenem a stal se jeho panošem. Společně s Éowyn tajně jeli do bitvy na Pellenorských polích. Tady se v průběhu bitvy střetli s černokněžným králem Angmarou, vůdcem nazghúlů. Smíšek zezadu nazgúla bodl svým mečem, který mu mohl, jako jeden z mála, ublížit. Poranil si ale ruku a byl přenesen do Domů uzdravování v Minas Tirith, kde se Aragornovou pomocí rychle zotavil. Smíšek byl poté nastávajícím králem Rohanu Éomerem prohlášen za rytíře Marky.
Když se společně vrátili do Kraje, byli uznáni nejvyššími hobity, co kdy žili. Smíšek se pánem Rádovska jako jeho otec. Roku 62 Čtvrtého věku (1484 Krajového letopočtu) přišla zpráva z Rohanu, že král Éomer si přeje před svou smrtí ještě naposled vidět Smíška s Pipinem. Smíškovi bylo tehdy 102 let. Úřad i majetek oba předali svým následovníkům a odjeli do Edorasu a víckrát je v Kraji nikdo nespatřil. V Edorasu Smíšek zůstal až do smrti krále Éomera a pak se s Pipinem vydali do Gondoru, kde dožili poslední roky života. Když zemřeli (kolem roku 1541 Krajového letopočtu), byli uloženi do hrobky v Rath Dínenu, po boku krále Elessara, mezi velikány Gondoru.

Komentáře