Lembas - cestovní chléb elfů

LEMBAS - CESTOVNÍ CHLÉB ELFŮ
Vánoce se blíží... Už máte dárky a dopis pro Ježíška? ;o) Jenže nejen dárky živ je člověk (a o elfech nemluvě) a tak vám zde přináším recept na proslulý cestovní chléb elfů - lembas - který dostali členové společenstva v Lothlórienu.
,,Jedno sousto nasytí velkého muže..."

- 3 pol. lžice másla
- 1 vejce (oddělte si žloutek a bílek)
- 8 pol. lžic cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 12 pol. lžic hladké mouky
- jedna čaj. lžičky skořice

Do mísy (nebo něčeho, v čem se vám bude dobře míchat) nasypte všechny přísady (kromě bílku) a míchejte tak dlouho, dokud nedostanete hutné těsto. Pak ho dejte do ledničky na 1 hodinu uležet.
Mezitím, co bude si bude těsto hovět v chládku, si připravte vál, váleček na těsto a nůž.
Po uplynutí oné hodiny testo vyndejte, vyválejte válečkem zhruba do tloušťky 1 cm a vyřežte nožem lembasy (ty v PP byly takové obdélníkové, ale můžete si udělat jakékoliv tvary...). Pokud chcete, posypte si je rozinkami (někteří jedinci doporučují i oříšky, ale mně osobně nejvíc chutnají jen tak). Vemte bílek (nenašlehaný!) a lebasy jím z jedné (vrchní) strany potřete (i přes ty případné rozinky či oříšky).
Poté vytvořené lembasy umístěte na plech a ten dejte do trouby a pečte tak 20 min na 175°C, dokud nebudou mít elfí chleby zlatavou barvu (čím déle je budete píct, tím budou tmavší).
Dobrou chuť! :o)

Komentáře