Aragorn

ARAGORN
Aragorn se narodil 1. března 2931 T. v. a je synem Arathorna II a Gilraen. Aragorn byl po obou rodičích potomkem králů Isildura a Elendila, přes ně Elrose Tar-Minyatura a přes něj byl potomkem Elwëho, Maiy Melian, a náčelníků Prvního a Třetího domu Edain.
Aragornův otec zemřel, když byly chlapci pouhé dva roky; a Aragorn se se svou matkou uchýlil do Roklinky. Aragorn byl nazván Estel (sindarský výraz pro "naděje") a vyrůstal zde až do r. 2951. V té době mu Elrond prozradil jeho pravou totožnost a daroval mu úlomky Narsilu a Barahirův prsten. Aragorn odmítl Žezlo Annúmiasu, dokud nedospěje k právu držet jej. Zhruba v té době se také Aragorn zamiloval do Elrondovy dcery Arwen.
Od té doby Aragorn žil s Hraničáři v divočině, střežíc hranice Kraje a mír v Eriadoru. Roku 2956 se Aragorn seznámil s Gandalfem a stali se blízkými přáteli. Někdy poté si Aragorn začal říkat Chodec.
Mezi léty 2957-2980 Aragorn podnikal výpravy za dobrodružstvím a sloužil pod praporem Thengela Rohanského a Ectheliona II, gondorského správce. Aragorn tehdy používal pseudonym Thorongil (Orel hvězdy). Roku 2980 s gondorským loďstvem dobyl Umbar, ale pak k lítosti lidu (i když nikoliv Denethora II.) odešel na východ. Někdy poté se znovu setkal s Arwen a daroval jí dědictví svého rodu - Barahirův Prsten. Když později Aragorn požádal Elronda o Arweninu ruku, Elrond odmítl, alespoň do té doby, než se jeho pěstoun stane králem Gondoru a Arnoru.
V roce 3009 Gandalf a Aragorn společně hledali v Rhovanionu Gluma, kterého Aragorn nalezl v Mrtvých močálech poblíž Mordoru a přinesl jako vězně do síní elfího krále Tharanduila v Temném hvozdě. 30. září 3018 se Aragorn připojil k hobitům v Hůrce v hospodě U Skákavého poníka. Díky Aragornově pomoci hobiti utekli nazghúlům a dorazili živi a zdrávi do Roklinky. Tehdy se stal Aragorn členem Společenstva Prstenu a poté, co byl Gandalf svržen s Balrogem do hlubin v Morii, i jeho vůdcem. Po rozpadu Společenstva se Aragorn společně s Legolasem a Gimlim jal pronásledovat skřety, kteří unesli hobity Smíška a Pipina.
Aragorn významně pomohl Rohirům v bitvě v Helmově žlebu, kde byl poražen Saruman. Poté, co získal Sarumanův palantír, se sám odhalil Sauronovi jako Isildurův dědic. V té době začala ofenzíva Mordoru vůči Minas Tirith a Aragorn, aby zachránil město, se vydal Stezkami mrtvých ke kameni Erech, kde se k němu přidala armáda mrtvých. S jejich pomocí znovu porazil korzáry poblíž Pelargiru a zvítězil v bitvě na Pelenorských polích.
Aragorn byl v r. 3019 Třetího věku korunován jako Elessar Telcontar. Stal se 26. králem Arnoru a 35. králem Gondoru. Krátce poté se oženil s Arwen, s níž měl syna Eldariona a několik dcer. Zemřel v roce 120 Čtvrtého věku.

Komentáře