Úvodní charakteristika Nového Zélandu

ÚVODNÍ CHARAKTERISTIKA NOVÉHO ZÉLANDU
Nový Zéland se rozkládá na dvou velkých a mnoha menších ostrovech o celkové rozkoze cca 268 tisíc km2 a leží 1600 km od Austráliev Jižním Pacifiku. Od severu k jihu měří 1700 km a v žádném místě se nemůžete ocitnout od moře dále než 120 km.
Tato země je nezávislým parlamentním demokratickým státem, členem Britského společenství národu (Commonwealth). Hlavou státu je britská královna Alžběta II., reprezentovaná guvernérem vybraným z místních obyvatel.
Nový Zéland byl objeven roku 1642 holandským mořeplavcem Abelem Tasmanem; první evropan, který zde přistál a zemi prozkoumal byl až v roce 1769 britský kapitán James Cook. Osidlování začalo ve větší míře teprve v polovině 19. století a za celkem krátkou dobu (asi 130 let) se z původně primitivní kolonie stala vyspělá kapitalistická země s vysokou životní úrovní.


SEVERNÍ OSTROV...
... má nepravidelné pobřeží s několika poloostrovy. Nížiny přecházejí v kopce lemované zátokami, uprostřed ostrova se pak nachází oblast sopek. Čtyři z nich jsou doposud činné (vloni myslím jedna zasoptila). Je zde taky hodně gejzírů a bublajících horkých pramenů.

JIŽNÍ OSTROV...
...odděluje od severního jen 26 km široký Cookův průliv. Můžete zde najít krásné zasněžené vrcholky Jižních Alp, ledovce, jezera a prudké řeky. Na východ od Alp leží úrodná Cantenburská nížina, jenž je nevětší rovinou na Novém Zélandu a díky kvalitní půdě produkuje velkou většinu novozélandské pšenice. Ve srovnání se severním ostrovem je ten jižní divočejší, pustější, panenštější a hornatější; na jihu se do něj zařezává mnoho fjordů.

Komentáře