Střípky z natáčení

STŘÍPKY Z NATÁČENÍ
Jackson se nikdy netajil tím, že nejsympatičtější rasou z Pána prstenů jsou pro něj hobiti. Své sympatie k půlčíkům korunoval tím, že se po skončení natáčení rozhodl nainstalovat si na zahradu u svého domu podzemní hobití příbytek Dno pytle. ,,Kulaté stěny a kulatá okna navozují úžasný pocit pohodlí," pochvaluje si rovněž zakulacený režisér. Jackson ale není jediný, kdo si z natáčení převezl takhle velký suvenýr: Viggo Mortensen koupil od původních majitelů koně na němž jezdil ve Dvou věžích a v Návratu krále.
Jackson musel podle smlouvy natočit tři filmy s přístupností PG - 13. To se mu podařilo dodržet, byť jsou bitevní scény značně krvavé. Na cenzory vyzrál díky tomu, že v Tolkienovi stojí, že skřeti mají černou krev - a strážci mravnosti alergicky reagují především na sytě rudou. Při uvedení Dvou věží v americké televizi byly některé detaily přece jen digitálně upraveny, takže místo skřetí hlavy nabodnuté na kopí viděli televizní diváci pouze prázdnou přilbu.

O přátelstvích mezi herci se vyprávějí legendy, méně už se ale mluví o naschválech, jež na sebe chystali. Obzvlášť vypečené překvapení připravil Orlandu Bloomovi Viggo Mortenesen. Ten se spřátelil s dvoumetrovým kaskadérem Galou Baierem a zdravil se sním ,,hlavičkou" - křísnutím čela o čelo. Když ho jednou navedl, aby tak pozdravil Blooma, mělo to málem fatální následky. ,,Ucítil jsem ránu a před očima se mi rozsvítilo bílé světlo," vybavuje si představitel Legolase.
Představitel Gluma Andy Serkis si během natáčení téměř zkazil žaludek. Aby při každodenním skřehotání nepřišel o hlas, popíjel speciální nápoj z medu a zázvoru. Detailní záběr guma požírajícího rybu z prologu Návratu krále znamenal pro herce další labužnický zážitek. ,,Byla to želatinová atrapa a chutnala příšerně. Radši bych se zakousl do syrové ryby," směje se Serkis. O dost snazší to měli představitelé hobitu, jejichž lembas byl ve skutečnosti máslové pečivo.

Komentáře