David Weinham

David Wenham (21. září 1965, Marrickville - Syndey, Austrálie)
Modrooký a zrzavý Australan David Wenham, přezdívaný Daisy, se narodil 21.září 1965 v Marrickville v Sydney jako nejmladší dítě Kath a Billovi Wenhamovým. Kromě staršího bratra Petera má ještě pět sester. Ctižádostivý mladý herec studoval na University of Western Australia, než začal v polovině 80.let účinkovat v úspěšném televizním seriálu SONS AND DAUGHTERS.
David Wenham


V 90.letech si na okamžik odskočil k divadlu (hra The Boys), načež se objevil v komedii GREENKEEPING (1992), v Hollywoodské sci-fi akci ÚTĚK Z ABSOLOMU (1994) a prvních ovací se dočkal za ztvárnění pyromana v NOCI BLÁZNŮ (1996). Po hrstce menších filmových rolí se znovu představil v dramatu THE BOYS, tentokrát však ve filmovém zpracování. Za postavu bývalého trestance, který se vrací po krátkém pobytu ve vězení domů, byl nominován nejen na cenu Australského filmového institutu (AFI), ale i v kategorii "nejlepší herec v hlavní roli" na Film Critics' Circle of Australia, a stal se miláčkem australského publika.
Téhož roku zazářil v komediální sérii SEACHANGE, za níž si vysloužil vedle další nominace na cenu AFI zejména reputaci "zdráhavého" sex symbolu. Následujícího roku přijal roli lidského a laskavého kněze v nenápadném snímku MOLOKAI: THE STORY OF FATHER DAMIEN (1999) a pro změnu byl již poněkolikáté nominován na AFI. Přestože romantické komedie BETTER THAN SEX (2000) a RUSKÁ PANENKA (2001) mu přinesly věhlas, teprve až Luhrmannův muzikál MOULIN ROUGE (2001) vnesl Wenhama do povědomí zámořských diváků, a jeho postava matematika v thrilleru THE BLANK definitivně prokázala, že David je schopen sám utáhnout celý film. V roce 2002 se představil jako dealer heroinu v dramatu THE PURE a v dobrodružné taškařici se Stevem Irwinem LOVEC KROKODÝLŮ.
Následujícího roku se Wenhamovi naskytla příležitost ze všech největší - zahrát si ve hvězdně obsazeném výpravném fantasy PÁN PRSTENŮ: DVĚ VĚŽE. Díky své podobnosti se Seanem Beanem byl obsazen do role Faramira a nabídky od filmových tvůrců se začaly jen hrnout. Konečně získal vytouženou cenu AFI za nejlepší herecký výkon v krimikomedii VYROVNAT SI ÚČTY (2003) a vrátil se jako Faramir v NÁVRATU KRÁLE (2003). Díky své snaze a píli dostala jeho postava více prostoru i času na plátně.
V roce 2004 vyhlásil společně s krajanem Hughem Jackmanem válku všem vlkodlakům a upírům v komerčním hitu VAN HELSING a v roce 2005 se ujal jedné z vedlejších rolí ve westernu PROPOSITION. Jelikož Wenhamova sláva neustále roste, určitě se můžeme těšit na řadu kvalitních a snad i originálních snímků. Příkladem nám budiž roku 2007 uvedený blockbuster 300: BITVA U THERMOPYL.

Obrázky/Pictures

Komentáře