Kiwi

KIWI
Kiwi jižní (Apterix australis) je malý nelétavý pták a mimo jiné symbol Nového Zélandu. Patří do čeledi kiwiovitých, do rodu kiwi a jeho nejznámější druhy jsou kiwi Haastův, kiwi Owenův, kiwi Mantelův a již výše zmíněný kiwi jižní (ten je taky nejpočetnější). Je příbuzný nelétavého ptáka Moa, který žil taky na NZ a vyhynul cca před 200 lety.
Jeho průměrná výška je cca 45 cm (může však dorůst i do 70 cm), váží kolem 2,5 kg (samice; samec má kolem 1,5 kg) a tělo má pokryté velice jemným hnědým peřím, které se podobá srsti. Kiwimu chybí ocas, obrysové peří i letky, má zakrnělá křídla a na nohou 4 prsty a malý palec. Na první pohled si na něm určitě všimnete velkého, mírně zahnutého zobáku, u jehož kořene se nacházejí nozdry (kiwi má výborný čich) a hmatová pírka. Zrak je u tohoto živočicha velmi slabý a proto se orientuje hlavně podle čichu. Živí se nejrůznějšímu červíky, brouky, larvami a bobulemi, které hledá v noci v dutinách stromů, v pařezech a v zemi.
Kiwíkové tvoří monogamní páry, ve kterých zůstávají až do konce svého života. Samice klade zpravidla 1 vejce (až 12,5 cm velké), na kterém ovšem sedí sameček a po dobu 75-80 dní ho pilně zahřívá.
Všechny kiwiho druhy jsou ohrožené. Čímpak to asi bude, že? No samozřejmě, že v tom má prsty člověk. Kiwi se vyvíjel bez přirozeného nepřítele a právě díky tomu ztratil schopnost létat (proč se zbytečně namáhat, když ti šťavnatí červíci jsou stejně v zemi...). Jenže pak na NZ přišli Maorové a začali je čile lovit jak pro maso, tak pro peří, ze kterého si vyráběli pláště. Za pár století poté přišla další pohroma v podobě příchodu Evropanů, kteří si s sebou do svého nového domova přivezli i své domácí mazlíčky - králíky, psy a kočky. Psi a kočky zdivočeli a kiwi jim velice zachutnal. Králíci se přemnožili a taktéž zdivočeli a začali plenit NZ přírodu. To se nelíbilo lidem, a tak proti nim vytáhli zbraň - lasičku. Ta sice nějakou dobu svůj úkol plnila, jenže pak jí začali králíci lézt krkem a přišla na to, že kiwi se nejen lépe honí, ale že taky o moc líp chutná...

Dnes je kiwi přísně chráněným tvorem, jehož odstřel se trestá až dvěmy roky vězení...

Komentáře