Maoři

MAOŘI
Na Novém Zélandu žije v současnosti něco okolo 3.5 milionu obyvatel - většinu z nich tvoří přistěhovalci a potomci Britů a ostatních Evropanů; najdou se tu i zástupci Asie (hlavně z Indie a Číny) a 13% připadá na původní domorodce - Maory.
Maoři pocházejí z východní Polynésie, zahrnující Cookovy a Společenské ostrovy a Markézy a prní z nich dorazili na NZ někdy v 8. stol. Nutno podotknout, že na ceste ze staré do nové domoviny museli na svých otevřených kánoích urazit víc než 1000 km.
Maoři v současné době nosí evropské šaty (ty tradiční oblékají jen při ceremoniálech nebo vystoupeních), mluví anglicky a většina z nich je příslušníkem nějaké křesťanské církve. Tento národ byl sice do značné míry ovlivněn kolonizátory a jejich zvyky, ale maorská kultura nezůstala pozadu a pronikla i do nekterých oficiálních ceremonií. Jako příklady uvádím vítání významného hosta maorským válečným tancem a státní pohřeb doprovázený nářkem maorských žen.
Maorské umění je kmenové umění esoterického charakteru, které je možné srovnat s uměním Vikingů a Keltů, které si Maoři přivezli s sebou z Polynézie. Umění mohly "provozovat" jen ty nejvyšší vrstvy., Nejpoužívanějším materiálem bylo dřevo, které se opracovávalo kamennými sekerami a dláty. Takto tvořili poze muži; ženy pracovaly s rostlinnými vlákny, vlasy a peřím. S pomocí primitivních nástrojů z kamene, kostí a mušlí si Maoři stavěli bohatě zdobené kánoe. Nedílnou součástí jejich umění je výroba šperků (které byly důležité hlavně pro náčelníka a vysoce postavené ososby), jako třeba náušnic, prívěšků atd., které se předávaly z pokolení na pokolení.
Jistě jste už na Maorovi viděli ono typické černé tetování, jenž ovšem nemá s tím původním moc společného (co se techniky výroby týče). Tetování se nazývá MOKO a jednalo se v podstatě o vyřezávání vzorů do kůže pomocí dlátka z kosti. Do hlubokých zářezů se nanesla barvivo z holubího trusu a sazí. Byl to proces krvavý, bolestivý a dlouhotrvající. Měli na něj nárok jen válečníci, pro které to znamenalo něco jako vyznamenání. Získat možnost nechat se potetovat ale nebylo snadné - muž musel zabít a sníst mnoho svých bližních...

Komentáře