Střípky z natáčení

STŘÍPKY Z NATÁČENÍ

Nastražíte-li, pozorně uši, uslyšíte ve scénách, kde jsou detailní záběry Prstenu, na pozadí temný šepot. Je to hlas Saurona recitujícího v černé řeči Mordoru: ,,Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede, do temnoty sváže."
Isildur našel Prsten
Scéna ze Společenstva, v níž se Gandalf v Bilbově příbytku praští hlavou o strop, vůbec nebylo ve scénáři. Ian McKellen scénu dohrál, že záběr ve filmu nechal. K podobné nehodě došlo ve scéně Bilbova narozeninovém večírku, kdy se Ian Holm bez mrknutí přenesl přes fakt, že Bilbův dort začal hořet.
Gandalf ve Dně pytle
Filmaři při natáčení často museli řešit problémy. Jedním z těch nejkurióznějších byly lupy ve vlasech Grímy Červivce. Maskéři je nejdřív zkoušeli vyrábět z mýdlových hoblinek, ale ty se v umělém osvětlení neosvědčily. Výsledné řešení: obyčejné bramborové lupínky. Filmaři vůbec museli často sahat k netradičním a pohotovým improvizačním, aby dosáhli kýženého výsledku. ,,Světlo tisíců hvězd", které se odráží v očích krásné elfky Galadriel, tak ve skutečnosti není nic jiného než důvěrně známá vánoční světýlka, zavěšená za kamerou.
Gríma
Éowyn, jež zabila Černokněžského krále se slovy ,, já nejsem žádný muž", ve skutečnosti nebyla jedinou ženou mezi rohanskými válečníky. Pro natáčení scén s rohanskou armádou se sjely stovky jezdců z celého Nového Zélandu. Přesto jich bylo málo, takže řadu válečníků představují ve skutečnosti ženy s nalepenými vousy. Podle Jacksona byly ženy na koni často obratnější než jejich mužské protějšky.
Éowyn na Pellenorských polích

Komentáře