Ať žije koupel večerní - FOTR úryvek

AŤ ŽIJE KOUPEL VEČERNÍ
Jak se nám tak pomalu ale jistě blíží Tolken Reading Day (25.3. - nezapomeňte!!!), mám čím dál tím větší chuť zveřejnit tu jeden krásný a veselý úryvek ze Společenstva Prstenu. Nevím proč, ale připomíná mi jaro :-)
Přeju vám všem příjemné čtení :-)

Pocestní si pověsili pláště a naskládali batohy na podlahu. Smíšek je provedl chodbou a otevřel dveře na jejím konci. Zazářilo světlo ohně a vyvalila se pára.
,,Lázeň!" vykřikl Pipin. ,,Ó požehnaný Smělmíre!"
,,V jakém pořadí půjdeme?" ptal se Frodo. ,,Od nejstaršího nebo od nejrychlejšího? V obou případech budete poslední, Mistře Peregrine."
,,Spolehni se, že jsem to zařídil líp!" řekl Smíšek. ,,Přece nezačneme život ve Studánkách hádkou. V téhle místnosti stojí tři vany a kotel vroucí vody. Jsou tam taky ručníky, mysí houby a mýdlo. Tak dovnitř a hoďte sebou!"
Smíšek a Cvali odešli do kuchyně na druhé straně chodby dokončit poslední přípravy k pozdní večeři. Z koupelny zaznívaly útržky soupeřících písniček smíšené se šploucháním a čvachtáním. Pipinův hlas najednou vynikl nad ostatní a zazpíval jednu Bilbovu oblíbenou koupelovou píseň.

,,Ať žije koupel večerní,
spláchneme prach a bláto v ní!
Nezpívá jenom pitomec -
horká voda je krásná věc!

Líbezný zvuk má tichý déšť,
potůček z kopce hopkuje;
lepší než stružka zvonící
je horká voda pářící.

Dobrá je v hrdle studená
pro toho, který žízeň má;
lepší je hrdlem pivo lít
a horkou vodu v lázni mít.

Vodotrysk, to je nádhera,
když voda k nebi vyvěrá,
lepší než chladná fontána
je v horké šplouchat nohama."

Ozvalo se strašlivé špolouchutí a výkřik Ouha! Frodovým hlasem. Ukázalo se, že velká část Pipinovy lázně napodobila vodotrysk a vznesla se ke stropu.
Smíšek přistoupil ke dveřím. ,,A co večeře a pivo do hrdla?" zavolal. Frodo vyšel a vysoušel si vlasy.
,,Je tam ve vzduchu tolik vody, že se jdu dosušit do kuchyně," oznámil.
,,No nazdar!" zvolal Smíšek, když nahlédl dovnitř. Kamenná podlaha plavala. ,,Měl bys to všechno vytřít, než dostaneš něco k jídlu, Peregrine," dodal. ,,Pospěš si, nebo na tebe nebudeme čekat."

Pipin u Zeleného draka

Komentáře