Tři Hobiti

Hobit! Film(y), o kterých někdy v roce 2008/9 nebylo vůbec jisté, jestli vzniknou. Tahanice, nejasnosti, návrat od Guillerma del Tora k Peteru Jacksonovi, možný odchod natáčení z Nového Zélandu… Ale pak se vše uklidnilo, a konečně se - po nějakých 7 letech od premiéry Návratu Krále - začalo natáčet tohle dlouhé hobitsko-trpasličí dobrodružství. Co chvíli byla nejen Ringerská obec nažhavována novými fotkami, videoblogy, prvními ukázkami soundtracků a trailerů, a také rozhovory, spekulacemi, dohady a vším tím dalším vzrušujícím cvrkotem.



Ale když přišel první, druhý a poté i třetí film do kin, najednou se začaly ozývat poněkud zaražené, rozporuplné, či přímo i rozčilené reakce. Přidávání postav do příběhu! Obsah nesouvisející s knížkou! Přeplácanost! A další a další takové výkřiky. Co mě však dostalo nejvíc, byly reakce ostatních návštěvníků premiéry Bitvy pěti armád. Obecenstvo šílelo smíchy, když na bojovou scénu vlétli orli. "To tam ještě chybělo!" Když zabili Filiho a Kiliho, ozývalo se "Už nevědí, co tam dát, aby z toho udělali doják!" A sotva se rozevěhly titulky, všichni se začali nahlas smát a bavit a slyšet bylo například: "Jackson by už neměl nikdy nic natočit!" "Hele, a ona to je prej knížka nebo co…" "No já to teda nečet, ale prej je to slabá knížka a za chvíli to máš přečtený a spousta věcí v ní vůbec není." Z kina jsem odcházela namíchnutá a ohromená tím, jak lidi, co vůbec neznají kontext Hobita a ani nevědí, že je to kniha, se dokáží vysmát týmu, který se ho snažil co nejlépe přenést na filmové plátno.

No, tož se na to podívejme.


Postavy ve filmu, co nejsou v knížce. Kdo vás napadne první? Tauriel. Všechno zlé se snáší na její hlavu. Jo, je to nový charakter, nikdo ji nezná, nikde o ní není zmínka. Ale copak to vylučuje její existenci a případné zapojení v bitvě? Romantická spojitost mezi ní a Kilim je sice poněkud… podivná.... ale stále ji za to nemusíme odsuzovat. V Hobitovi jako takovém chybí ženská postava (narozdíl od LOTR, kde máme Arwen, Galadriel, Éowyn) a tak trochu PJ chápu, proč Tauriel dosadil do příběhu.

A co ti další? Saruman, Galadriel, Radagast, Legolas… O nich se v knize taky nemluví. A taky proč by mělo, vždyť Hobit je spíše pohádkou, lehkým příběhem o putování, odvaze, ztracení a nalezení se, než o vážných věcech, které zmítaly Středozemí v době, kdy se Bilbovo dobrodružství odehrávalo. Bílá rada, Dol Guldur, Sauron, Devítka… Tohle všecko se dělo, zatímco se trpaslíci se svým lupičem ubírali k hoře a bojovali o svůj domov a dědictví - a také je to velice hezky popsáno v Silmarilionu a Dodatcích. A že o tom v Hobitovi nic není a tedy to nemá ve filmu co dělat? Proč? Proč nevysvětlit, co se tehdá ve Středozemi dělo? Proč nepopsat, jak se Temnota znovu probudila a byla zahnána na východ? Co je na tom tak moc špatně?

Některé zlé hlasy zase spílaly trpaslíkům - že kromě Thorina, Filiho, Kiliho, Balina, Dvalina Bombura a Bofura jsou ti ostatní nerozeznatelní, že se neprojevují a podobně. A četli jste knížku? Kolik trpaslíků tam má svou chvilku, pasáž, samostatnou akci? Jsou bráni spíš jako parta, která bez sebe nedá ani ránu, a není potřeba, aby se každý nějak různorodě projevoval. Ví, kam jdou, koho následují, proč ho následují, a co chtějí. Tak proč kolem toho kecat?
A že jsou ve filmech blbosti? Jo, jsou tam, to
uznávám i jako pravověrný Ringer. Za všechny Bardův syn sloužící jako podpěra pro šíp. To jako jo, to byla fakt pitomina. Možná trochu Legolas popírající fyzikální zákony, když běží po padajícím šutroví - ale, nechodí náhodou ten samý Legolas po sněhu, neskáče na běžícího koně, či nesurfuje na štítu či olifantovi?
Tak proč by nemohl ladně přeskákat pár kamenů. :)
Někomu dál vadí spousta triků a animací. No, popravdě, přišlo mi, že v LOTR jich není o moc míň, ale že se tak nějak líp dokázaly schovat. Možná je to změnou kvality natáčecího materiálu, možná fakt skvělou grafickou technikou - ale ano, jsou místa, kde je vyloženě poznat, že se jedná o animaci a ne o hranou scénu. Trochu mě to mrzí, ale to je tak jediná věc, kterou s tím můžu dělat. PJ byl vždycky příznivcem novinek a technologií, a tak se mu nedivím, že chtěl využít a vyzkoušet vše, co bylo dostupné.


Co dodat…? Sama za sebe říkám, že se mi všichni tři Hobiti líbili. Jsem vděčná za působivý návrat do Středozemě, za skvělé propojení s ostatními příběhy a LOTR, za soundtrack, a taky za všechnu tu námahu, čas, starosti a dřinu, kterou filmový tým vynaložil. A v neposlední řadě taky za nový impuls do spousty hobitích, elfích, trpasličích, entích a lidských životů, za to, že filmy přitáhly dost bytostí ke knížkám, což je jen a jen dobře. Myslím, že jestli někdo měl Hobita kdy natočit, tak tím někým měl být právě PJ - kdo jiný zná filmovou Středozem tak dobře? A zlým jazykům můžu jen vzkázat - přečtěte si Tolkiena. Ne jenom Hobita nebo LOTR. Přečtěte si všechno. Několikrát. Najděte si souvislosti. Poučte se o věci, než začnete kritizovat a trapně se vysmívat.

Vaše Jíťa :o)

Komentáře