Arwen

Přemýšlela jsem o tom, jakou další postavu bych vám mohla představit. Napadlo mě, jak málo vlastně víme o Arwen - kromě toho, odkud pocházela a že si vzala Aragrona. A tak jsem zapojila své vyhledávací schopnosti, prohledala knížky (lepší informace než od samotného Tolkiena nejsou :D) a pár stránek na internetu a dala dohromady snad vyhovující přiblížení této elfské postavy, která je - byť stojící poněkud v pozadí celého příběhu - velmi zajímavá :)

Arwen Undómiel, tedy Arwen Večernice je dcerou Elronda Půlelfa, pána Roklinky na západní straně Mlžných hor, a Celebrían, která byla dcerou Galadriel a Celeborna z Lothlorienu. Díky tomu je taktéž prapotomkem Berena a Lúthien, Eärendila, Tuora a Idril. Jejími staršími bratry jsou Elladan a Elrohir. Narodila se v roce 241 Třetího Věku.

Rodokmen převzat z této stránky.


Arwen žila dlouhý čas v Lothlórienu, u příbuzných její matky Celebrían. Když se vrátila za Elrondem do Roklinky, setkala se tam s mladým Aragornem, kterého vzal Elrond spolu s jeho matkou Gilraen do svého domu poté, co Aragornův otec Arathorn zemřel:
"A hle, zde kráčela Lúthien před jeho očima Roklinkou, oděna ve stříromodrm plášti, líbezná jako soumrak v Elfii, temné vlasy jí vlály poryvem větru a šelo měla obepnuto drahokamy jako hvězdami."
(JRRT, Návrat krále, dodatky, Příběh Aragorna a Arwen)


Arwen se s Aragornem zasnoubila během jejich dalšího setkání - tentokrát v Lothlórienu na pahroku Cerin Amroth: "Přimknu se k tobě, Dúnadane, a odvrátím se od Soumraku. A přece tam leží země mého lidu a trvalý domov všech mých blízkých."
(JRRT, Návrat krále, dodatky, Příběh Aragorna a Arwen)

Elrond byl z rozhodnutí své dcery nešťastný, a tak řekl Aragornovi: "...třebaže tě miluji, říkám ti: Arwen Undómiel neponíží dar svého života pro nic menšího. Nebude nevěstou žádného menšího muže než krále Gondoru i Arnoru." Elrond tak rozhodl, že si Aragorn musí Arwen "zasloužit" tím, že se mu podaří porazit mordoskou hrozbu.


Jak vlastně Arwen vypadala? Nejlépe se to dozvídáme ze Společenstva Prstenu:
"V polovině stolu stálo před tkanými závěsy křeslo s baldachýnem a v něm seděla sličná paní; tak podobná byla i ve svém ženství Elrondovi, že Frodo uhodl, že patří k jeho blízkým příbuzným. Mladá byla, a přece ne. Pletenců temných vlasů se nedotkl mráz, bílé paže a čistá tvář byly bezchybné a hladké a světlo hvězd měla v jasných očích, šedých jako bezoblačná noc; a přece vypadala jako královna a v pohledu měla myšlenky a poznání, jakých se nabývá léty. Nad čelem měla hlavu zakrytou čepečkem ze stříbrné krajky propletené drobnými třpytivě bílými drahokamy; její jemný šedý háv byl bez ozdob, jen s pásem ze stříbrných lístků.
Tak Frodo spatřil tu, kterou do toho času vidělo jen málo smrtelníků; Arwen, Elrondovu dceru, o níž se říkalo, že v ní se vrátila na zem podoba Lúthien; a nazývali ji Undómiel, protože byla Večernicí svého lidu."
(JRRT, Společenstvo Prstenu)

Následuje velice krásný postřeh od Froda:
"...poslední jel Mistr Elrond, mocný mezi elfy i lidmi, s Annúminaským žezlem, a vedle něho na šedém oři Arwen, jeho dcera, Večernice svého lidu.
Když ji Frodo viděl přijíždět jako třpyt za večera, s hvězdami na čele a sladkou vůní kolem, byl dotčen velikým úžasem a řekl Gandafovi: 'Konečně chápu, proč jsme čekali! Toto je zakončení. Teď už nebude milován pouze den, ale i noc bude krásný a požehnaná a všechen její strach pomine.'"
(JRRT, Návrak krále)


Když bylo po Válce o Prsten a nadešly dny krále v Gondoru, Arwen se provdala za Aragorna a přijala tak sudbu lidí - smrtelný život. A přece dar elfské nesmrtelnosti a možnosti odchodu na Západ využila:
"Ale královna Arwen řekla: 'Já ti dám dar. Jsem přece Elrondova dcera. Nepojedu s ním, až se teď odebere do Přístavů, má je totiž volba Lúthien, a jako ona, volila jsem já, sladké i hořké. Ale místo mne pojedeš Ty, který jsi nesl Prsten, až přijde čas a budeš-li si to tehdy přát. Budou-li tě stále bolet rány a vzpomínka na břímě ti bude těžká, smíš odejít na Západ, dokud se nevyhojí všechna tvá zranění i únav.'"
(JRRT, Návrat krále)

Vztah Arwen a Aragorna byl třetím svazkem lidí a elfů vedle Lúthien a Berena a Idril a Tuora. S Aragornem měla Arwen syna Eldariona, Aragornova dědice, a pak také mnoho dcer, jejichž jména nejsou známá.
Arwen zemřela rok po Aragornovi v Lothlórienu ve věku 2901 let v roce 121 Čtvrtého věku a její hrob je na pahroku Cerin Amroth (ten samý, na kterém se zasnoubila s Aragornem).

Zajímavosti:
Tolkienův současník, anglo-americký básník W. H. Auden, Tolkiena zrazoval od přibližování vztahu Aragorna a Arwen v dodatcích. Ve vzájemné korespondenci se vyjádřil, že je to zbytečné a povrchní, dávat do celého příběhu tolik romantiky, navíc mezi člověkem a elfem. Víc se mu totiž líbil příběh Éowyn a Faramira.
(Nalezeno ZDE)

Tolkien původně zamýšlel oženit Aragorna s Éowyn.

Jméno Arwen znamená v Sindarštině "vznešená dívka".

Komentáře