J.R.R.Tolkien - The New Shadow

Při pátrání po jistých elfích záležitostech jsem v hlubinách internetu narazila na zajímavou indicii nesoucí název The New Shadow.
Po pár chvilkách dalšího hledání jsem zjistila, že se jedná o název knihy, kterou JRRT zamýšlel napsat jako jakési pokračování Pána Prstenů. Děj měl být situován do Gondoru více než 100 let od Války o Prsten, za vlády Aragornova syna Eldariona (Aragorn vládl cca 120 let).

"...lidé začnou být brzy nasyceni dobrem. Takže lidé v Gondoru začnou být i v dobách míru a prosperity nespokojení a neklidní."
JRRT

Na 13 stránkách nedokončené knihy jsou zmiňovány dvě postavy: Saelon a Borlas, a také "The Dark Tree", Temný strom.

Saelon byl gondorský chlapec, kterého chytil Borlas při krádeži jablek, a označil jeho čin za skřetí dílo. Taktéž si vyslechl několik příběhů o skřetech a nikdy na ně nezapomněl. Jednoho dne se zmínil Borlasovi o tajném kultu a jeho vůdci Herumorovi.

"Pro stromy jsou všichni lidé skřety. Zváží snad člověk, zda byl naplněn osud stromu předtím, než ho porazí?"

Oním kultem byl tajný melkoristický kult, který se v Gondoru začal rozmáhat ve Čtvrtém Věku. Jeho přívrženci oslavovali Melkora a Saurona a vystupovali proti králi Eldarionovi a obnovenému gondorskému království.
Nebyl by to první Herumor v Ardě: tím prvním byl ve Druhém věku Černý Númenorejec, jak byli označováni ti, kteří se podvolili vlivu Saurona. Spolu s Fuinurem se stal prvním vládcem Harradu na jihu Středozemě.

"Takže jste to jméno slyšel? Slyšel jste o Herumovi?"

"Ještě jich není moc, aby mohli vystoupit proti všem lidem Gondoru, ale jejich počet roste."

Borlas byl gondorským mužem, jenž měl dvě děti: dceru a syna Berelacha, Saelonova kamaráda. Borlasův otec byl Beregond, který v Návratu krále zachránil Faramira před upálením Denethorem. Podle všeho se dokonce mihl ve filmovém Návratu krále, kde ho ztvárnil Jacksonův syn Billy.


Jak by asi mohl příběh pokračovat? A jak a proč lidé začali obdivovat staré temné časy? Kdo je Herum? (Podle jednoho tvrzení by to mohla být Ústa Sauronova, která přežila pád Temného pána a po letech začala opět otravovat lidská srdce a mysli.) JRRT nám tu nechal až příliš mnoho těžkých hádanek (a taky prostoru pro fan-fiction :D).

Tolkien psaní příběhu zanechal, protože to podle něj bylo "zlověstné a depresivní".

The New Shadow je součástí knihy People of Middle-Earth, kterou za svého otce vydal Christopher Tolkien. K přečtení jsem ji objevila ZDE, The New Shadow začíná na straně 409.




Moje zdroje: LOTR wikia.

Komentáře