Nazgûlové

Nazgúlové, Devítka, Prstenové přízraky... pod jakými dalšími jmény si pamatujete Sauronovy nejdůležitější služebníky? Kdo byli vlastně zač a co o nic víme?
Byli to původně lidé, králové, kteří od Saurona dostali prsteny moci. Ty byly vyrobeny v Eregionu (Cesmínie) ve Druhém věku elfskými kováři, které sám Sauron tomuto umění výroby prstenů naučil.

"Lidi bylo snažší lapit do léčky. Ti, kteří používali Devět prstenů, se stali za svých dnů mocnými - dávnými králi, černokněžnky a válečníky. Získali slávu a velké bohatství, ale obrátilo se to k jejich zkáze. Měli, jak se zdálo, život bez konce, ale život se stal pro ně nesnesitelným. Když chtěli, mohli chodit neviditelní všem očím v tomto světě pod sluncem a mohli vidět věci ve světech neviditelných smrtelnému člověku, ale příliš často viděli jen mátohy a Sauronova mámení. Jeden po druhém dříve nebo později - podle své přirozené síly a podle toho, zda měli na počátku dobrou nebo zlou vůli - upadali pod nadvládu Jednoho, který byl Sauronův. Stali se navždy neviditelnými pro všechny vyjma toho, kdo měl na ruce Vládnoucí prsten, a vstoupili do říše stínů. Byli to nazghúlové, Prstenové přízraky, nejstrašnější služebníci Nepřítele; šla s nimi tma a křičeli hlasem smrti."



Poprvé se objevují v Druhém Věku, kolem roku 1500. Cítilli krev bytostí, které nenáviděli. Báli se slunečního svitu, nemohli při něm tak dobře vykonávat svoji službu.

Úlairi, tak byli nazývání v Quenijštině. Název nazgúl pochází z černé řeči Mordoru. Názg znamená "prsten" a "gúl" stín, přízrak.

Minimálně tři z nich byli původem Númenorerjci. Ovšem pouze u dvou nazghúlů známe jejich původ a jména: tím prvním je černokněžný král Angmaru, a druhým je Khamúl, také přezdívaný "stín Východu, černý Východňan".

"Bylo to na počátku vlády arthedainského Malvegila, když do Arnoru přišlo zlo. V ten čas totiž na Severu za Obrovišti povstala říše Angmar. Její země ležely po obou stranách hor a shromáždilo se tam mnoho zlých lidí, skřetů a jiných strašných tvorů. Pán té země byl znám jako Černokněžný král, ale teprve později se přišlo na to, že to byl ve skutečnosti vůdce Prstenových přízraků, který přišel na Sever se záměrem zničit Dúnadany v Arnoru, protože v jejich nesvornosti viděl naději, zatímco Gondor byl silný."


Jejich sídla byla v Dol Guldur a Minas Morgul (Původně Minas Ithil).

Faramir vyprávěl Frodovi ve Dvou Věžích o nazgúlech takto: "Údolí Minas Morgul se obrátilo ke zlu už velmi dávno a bylo hrozbou a děsilo, když ještě zapuzený Nepřítel bydlel daleko odtud a my jsme ovládali velkou část Ithilienu. Jak víš, bylo to kdysi silné město, hrdé, sličné, Minas Ithil, dvojče našeho vlastního města. Zmocnili se ho však zlí muži, které Nepřítel ovládl ve své prvotní síle a kteří po jeho pádu bloudili bez pána a bez domova. Říká se, že jejich vůdci byli Muži z Númenoru, kteří upadli do špatnosti; jim dal Nepřítel Prsteny moci a pohltil je: stali se živými přízraky, strašlivými a zlými. Když odešel, zabrali Minas Ithil a usídlili se tam a naplnili celé údolí rozkladem; zdálo se prázdné, a nebylo, protože ve zřícených zdech bydlel strach. Devět pánů to bylo, a po návratu svého Pána, jemuž tajně napomáhali a připravovali jej, opět zesílili. Pak z brány děsu vyjelo Devět jezdců a my jim nemohli odolat. Nepřibližuj se k jejich citadele. Dozvědí se o tobě. Je to místo zla, jež neusíná, plné očí bez víček. Nechoď tamtudy!"



Černokněžný král Angmaru byl zabit Smíškem a Éown v bitvě na Pellenorských polích před Minas Tirith. Podle pověsti ho nemohl zničit žádný živý muž.

" 'Táhni, ohavný dwimmerlaiku, pane mrtvol! Nech mrtvé na pokoji!'
Odpověděl studený hlas: 'Nevstupuj mezi nazgúla a jeho kořist! Nebo tě nezabije. Odnese tě do domu nářků, až do nejzazší temnoty, kde bude tvé tělo stráveno a tvá schoulená mysl obnažena před Okem bez víčka.'
Zařinčel tasený meč: 'Dělej, co chceš, ale já ti v tom zabráním, budu-li moci.'
'Zabráníš mně? Ty blázne. Mně nezabrání žádný živý muž!' "


"Mají v sobě moc svého pána a stojí a padají s ním."

Sauronův pád znamenal konec také pro nazgúly, jelikož byli spoutáni mocí, která zanikla.

"Frodo a Sam stáli, zírali a lem světla se rozšířil po celé délce Ephel Dúath, potom uviděli cosi rychle letícího od západu, zprvu jako černou tečku ve svítivém proužku nad vrcholky hor, který však rostla a přelétala vysoko nad nimi. V letu tvor vyslal dlouhý řežavý výkřik, nesoucí zlé zprávy do Temné věže. Pán Prstenových přízraků se potkal s osudem."



Moje zdroje: Společenstvo Prstenu, Dvě Věře, Návrat Krále, Silmarillion.
Obrázky staženy z iternetu.

Komentáře