Elfí prsteny moci

"Po těchto elfských prstenech právě Sauron nejvíc bažil, protože ti, kdo je přechovávali, mohli bránit rozkladu, jejž působí čas, a oddalovat únavu světem.
Ale Sauron je nemohl vypátrat, neboť byly dány do rukou Moudrých, kteří je ukryli a už je nikdy otevřeně nepoužili, dokud Sauron držel Vládnoucí Prsten.
Proto zůstaly Tři nepošpiněné, jelikož je vyrobil Celebrimbor sám a Sauronova ruka se jich nikdy nedotkla. Ale i ony byly podřízeny Jednomu."



Tři prsteny nebyly podle Elronda válečnými zbraněmi, nýbrž pomocníky v hojení a obnově, proto také Roklinka a Lothlórien, kde dva z nich sídlily, byly živými místy plnými klidu, radosti a uzdravení a zub času se jich dotýkal jen minimálně.
Bylo předpovězeno, že s pádem Jednoho Prstenu moc Tří elfských prstenů zmizí, všechno, co udržovaly, uvadne, elfové odejdou za moře a nastane věk vlády druhorozených, totiž lidí.




NARYA
Prsten ohně, (v překladu "ohnivě rudý", který měl v sobě zasazen rubín. Původně ho opatroval Círdan, Pán Přístavů, ke kterému se dostal přes Gil-Galada, krále Noldor. Když do Středozemě přišel Gandalf, předal Círdan prsten jemu.

"Vezmi si nyní tento prsten," řekl, "protože tvá práce a tvé starosti budou těžké, ale on tě bude ve všem podporovat a chránit tě před únavou. Toto je totiž Prsten ohně, a možná že ve světě, který vychládá, jím roznítíš v srdcích dávnou odvahu. Mé srdce však patří Moři a budu bydlet na šedivém pobřeží a střežit Přístavy, dokud nevypluje poslední loď. Tehdy tě budu čekat."

Kromě Elronda, Galadriel a samozřejmě Círdana nikdo netušil, kdo Naryu střeží, tak dobře byla ukryta.
Měl dodávat odhodlání k odporu proti útisku, tyranii, a sílu k vyrovnání se s tíží let.




NENYA
Prsten vody vyrobený z mithrilu se vsazeným diamantem měla na starosti Galadriel v Lothlórienu. Dával moc ochraňovat a utajovat; i díky němu byl Lórien bezpečnou zemí.
Narozdíl od Gandalfa nosila Galadriel svůj prsten viditelně.
Poté, co se Galadriel odebrala do Přístavů, přestal být Lothlórien chráněn její mocí a silou prstenu, a pomalu chátral a uvadal.

"Paprsek sklouznul po prstenu na jejím prstu; ten se zatřpytil jako leštěné zlato zahalené stříbrným svtlem a bílý kámen v něm zamrkal, jako by jí na ruce spočinula sama Večernice. Frodo hleděl na prsten s bázní; náhle se mu totiž zdálo, že chápe.
'Ano,' řekla, uhadujíc jeho myšlenku, 'není dovoleno o něm mluvit a Elrond nemohl. Nemůže však zůstat utajen Tomu, kdo nese Prsten a kdo spatřil Oko. Skutečně, v zemi Lórien na prstě Galadriel zůstává jeden ze Tří. Toto je Nenya, Prsten s diamantem, a já jsem jeho strážkyní. On má podezření, ale neví - dosud ne. Vidíš už, proč je tvůj příchod pro nás osudový? Jestliže totiž selžeš, budeme odhaleni Nepříteli. Jestli však uspěješ, potom se naše moc zmenší a Lothlórien zešene a proud času jej odplaví. Budeme muset odejít na Západ, anebo klesneme a staneme se zaostalým nárůdkem z dolin a jeskyní, pomalu zapomeneme a budeme zapomenuti.'"




VILYA
Prsten vzduchu se safírem, který opatroval Elrond Půlelf v Roklince, k němuž přišel od Gil-Galada. Díky vsazenému kameni byla označována také jako "Modrý prsten" či "Safírový prsten". Po skončení Války o Prsten odešel Elrond i s tímto prstenem přes Moře do Zemí neumírajících.
Tvrdí se, že ze Tří elfských prstenů byla Vilya tím nejmocnějším - pomáhala uchovávat Roklinku místem, kde se poutníci cítili dobře a taktéž její moc Elrond využíval při uzdravování.



~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moje zdroje:
Společenstvo Prstenu, JRRT.
Návrat Krále, JRRT.
Silmarillion, JRRT.

Komentáře