Celebrían

Celebrían byla dcerou Galadriel a Celeborna, sestrou Amrotha. Narodila se mezi lety 350-400 Druhého Věku. Její jméno znamená v překladu ze sindarštiny "Stříbrná královna". Se svou matkou žila nějaký čas v Eregionu, odkud spolu odešly do Lórinandu (jeden z názvů pro Lothlorien), a po jisté době se odebraly přes Morii do Roklinky.

Zde se Celebrían setkala s Elrondem, vzala si ho za muže a v roce 130 Třetího věku se jim narodili synové Elladan a Elrohir a konečně v roce 241 Arwen Undómiel. Byla známá také pod jménem "Paní z Roklinky".

Jak asi vypadala? Možná nějak tak? :)


Od Galadriel dostala Celebrían šperk nazývaný "elessar" nebo také "elfí kámen", který později předala své dceři Arwen a od ní se dostal až k Aragornovi (viz jeho královské jméno Elessar). Jednalo se o stříbrnou brož ve tvaru orla se zeleným drahokamem, jenž byla vyrobena v dávných dobách v Gondolinu Enerdhilem.


Při jedné ze svých cest do Lothlórienu byla přepadena skřety a ošklivě poraněna jedovatou zbraní. Její synové ji přišli na pomoc a zachránili ji. Elrond se Celebrían snažil vyléčit, ale její mysl a duše se z této události nikdy zcela nevzpamatovaly.
Protože jí vzpomínky na strašné chvíle neopouštěly a trápily ji, rozhodla se v roce 2510 Třetího věku odplout přes moře do Zemí neumírajících.

Podle jiné verze nebyla Celebrían při skřetím přepadení zraněna, ale zabita.

Toliko fakta k této nepříliš známé středozemské elfské postavě. Ač dcerou Galadriel a matkou Arwen, které jsou obě dobře známé, o Celebrían samotné toho moc nevíme.
Na internetu se vyskytuje několik fanfiction s jejím tématem, ze všech vybírám k přečtení TOTO. :)


Moje zdroje:
Tolkien Gateway
LOTR wikia
Wikipedia
Silmarillion
Nedokončené příběhy
obrázek vytvořený na DollDivine

Komentáře