Fotky ze Středozemě - Osamělá hora

Drazí Ringers,
vítejte na dalším středozemském výletu! :)

Osamělá hora, sídlo trpasličího království jménem Erebor, se nacházela na východě Středozemě, daleko za Mlžými horami a Temným hvozdem.
Erebor byl založen Thráinem I., prvním Králem pod Horou, v roce 1999 Třetího věku. Ten také našel v hlubinách Hory Arcikam, králův klenot.
V roce 2770, za vlády krále Thróra (který mimochodem vlastnil jeden ze sedmi trpasličích prstenů moci), postihla Erebor a přilehlé město Dol ohnivá zkáza v podobě draka Šmaka, kterého se podařilo vyhnat až Thorinu Pavézovi a jeho společníkům; Šmak byl poté zabit Bardem z Jezerního města. Po drakově skonu se na úbočí Hory odehrála Bitva pěti armád, kde Thorin padl.
Králem v obnoveném království pod Horou se stal Dáin, Thorinův bratranec ze Železných hor. Za Války o Prsten se bojovalo i zde - v bojích padl právě král Dáin.



"Doširoka kolem se rozvíral kraj plný vody z řeky, která se dělila a pokračovala stem křivolakých proudů nebo zůstávala stát v močálech a tůních, tečkovaných všude ostrůvky, hlavní tok řeky však vytrvale plynul dál středem. A v dálce se rýsovala Hora s temným temenem v potrhaných oblacích! Její nejbližší sousedy na severovýchod a zpustošenou krajinu, která ji s nimi spojovala, nebylo vidět. Strměla docela sama a hleděla přes bažiny k hvozdu. Osamělá hora!"
JRRT, Hobit










Komentáře