Elwing

Při putování Silmarillionem jsem se zapletla do spousty elfích záležitostí a potkala nespočet zajímavých postav. Jednou z nich je i Elwing, vnučka Berena a Lúthien, kterou potkal zajímavý, ale jak už to tak bývá, i trochu smutný osud...

Elwing byla manželkou Ëarendila (syn Idril a Tuora) a dcerou Nimloth Doriatské a Diora, syna Berena a Lúthien. Narodila se v Ossiriandu a měla dva bratry: Eluréda a Elurína. Byla známá také jako Elwing Bílá. Poté, co se Dior stal králem Doriathu se sem se svou rodinou přestěhovala i Elwing.



Při zkáze Doriathu uprchla do Arvenienu - Přístavů Sirionu a vzala s sebou silmaril, který předtím zdědil její otec Dior od svých rodičů Berena a Lúthien. Zde se provdala za Ëarendila. Z tohoto svazku pochází bratři Elrond a Elros.
Fëanorovi synové Maglor a Maedhros ale stále toužili po splnění své přísahy a chtěli silmaril od Elwing získat zpět pro sebe. Elwing odmítla, Přístav byl vypleněn, její synové zajati, a ona sama skočila - spolu s klenotem - do moře.

Díky moci Valy Ulma se proměnila se v bílého ptáka, který na krku nesl silmaril, a v této podobě vyhledala na moři Ëarendila. Poté se opět vrátila do své elfské podoby. S Ëarendilem se vypravila do Valinoru prosit Valar o odpuštění pro elfy i lidi. Valar je i jejich prosbu přijali a vyšli na pomoc obyvatelům Beleriandu na pomoc proti Melkorovi.

Ëarendil a Elwing ale museli ve Valinoru již zůstat a nikdy se nevrátili zpět do Středozemě. Navíc jim (a všem jejich potomkům) dali Valar možnost volby nad tím, k jakému plemenu Středozemě chtějí být počítáni: zda k elfům, nebo k lidem, protože v nich kolovala jak elfská, tak lidská krev (a jejich předkem byla dokonce i maia Melian, Lúthienina matka). Elwing si zvolila býti brána jako elfka a Ëarendil z lásky k ní volil stejně.

Elwing se naučila ptačí řeči (sama kdysi ptákem byla) a létala uvítat Ëarendila vracejícího se ze svých plaveb po obloze se silmarilem.



MOJE ZDROJE:
Silmarillion - J.R.R.Tolkien

Komentáře