Novinkový gulášek

Milí Ringers,

vítejte v novém roce! Za E-i-P vám přeji, aby se vám v něm dařilo vše, na co sáhnete a abyste si na něj odnesli co nejpozitivnější vzpomínky :)

Protože se v prstenovském světě za poslední dobu nakupilo několik novinek, usoudila jsem, že by nebylo od věci si je tu hezky všechny zmínit a proto dnes přicházím s mým oblíbeným gulášem zpráv ze Středozemě :)

Užívejte zimu!

Vaše Jíťa




[1] NAROZENINY
  • J.R.R.T by oslavil 126. narozeniny! Ano, je tomu tak, 3.1.2018 uplynulo již 126 let ode dne, kdy se v jihoamerickém Bloemfonteinu vyloupl na svět človíček, který svou úžasnou představivostí, pílí, nadáním a prací změnil životy spousty lidí na celém světě... :)
  • 4. ledna oslavil 57. narozeniny Graham Dwalin McTavish.
  • Orlando Legolas Bloom oslavil 13. ledna své 41. narozeniny.
  • 15. ledna bylo Jamesi Bofurovi Nesbittovi 53 let.
  • Elijah Frodo Wood oslavil 28. ledna37. narozeniny! Když začalo natáčení Pána Prstenů, bylo mu 18 let... Letí to, žejo?



[2] FILM O J. R. R. TOLKIENOVI

Autobiografický snímek o životě JRRT má pod taktovkou reržisér Dome Karukoski. V hlavních rolích jsou obsazeni David Gleeson jako Tolkien a Lily Collins jako Edith. Natáčení probíhalo od října do prosince 2017. Snímek by měl být zaměřen na Tolkienovo hledání přátelství, lásky a inspirace, jako i na jeho roli v první světové válce.

Více na:



[3] LOTR SERIÁL OD AMAZONU

Jak již v současné době mnoho webů zmiňuje, společnost Amazon získala práva na natočení něčeho, co by mělo být seriálem ze Středozemě. Původní dohady byly, že se má jednat o Pána Prstenů v seriálové podobě. Čerstvější zprávy ovšem hovoří spíše o dřívějším časovém zařazení "díla" - takže by události v serálu zmiňované měly Pánu Prstenů předcházet. Neměly by se v něm ale objevit příběhy ze Silmarillionu, jehož filmová ani televizní práva nebyla prodána.

Amazon podle Sharon Tal Yugado, která stojí se svým týmem za scénářem, zmínila, že Amazon na tvorbě spolupracuje i s New Line Cinema, HarperCollins a dokonce i s Tolkien Estate and Trust.

Dá se také dočíst zpráv, že serál má být zpracován více v duchu Game of Thrones - takže nás možná čeká dlouhá epická podívaná. Trochu se ale v tomto případě bojím, aby ji neprošpikovali prvoplánovým násilím a nevhodnou erotikou...

Otázkou je, kde se bude natáčet, kdy, co vlastně, a kdo bude obsazen. K poslednímu bodu se prý nedávno vyjádřil Sir Ian McKellen - představitel Gandalfa - v tom smyslu, že by si rád zahrál stejnou roli i v připravovaném seriálu (na TORNU vyšla TATO zmínka).

Více na:




[4] CHRISTOPHER TOLKIEN KONČÍ JAKO VEDOUCÍ TOLKIEN ESTATE

Nejstarší syn Tolkiena a editor mnoha jeho posmrtně vydaných knih se rozhodl rezignovat na post ředitele společnosti Tolkien Estate. Ta je charitativní orgganizací založenou v roce 1977 Tolkienovými potomky, která se věnuje spravování díla JRRT. Ostatní členové rodiny (např. dcera Priscilla a vnoučata) v TE stále figurují.

Není bez povšimnutí, že v téměř stejou dobu přišel Amazon s nápadem na LOTR seriál - podařilo se mu totiž od TE získat televizní práva, která samotný JRRT nikdy neprodal - jediné, co odsouhlasil, byl prodej filmových práv. Jsem zvědavá, kam tato změna až povede, a jestli se TE spíš nezmění na hamouna, kterému půjde víc o peníze z prodeje práv než o poctivé spravování díla JRRT tak, jako tomu bylo dostud za Christophera.

Více na:

Komentáře