O Ringers a Tolkienfans

Pojmy jako Ringer nebo Tolkienista nejeden z nás fanoušků PP a Tolkiena dobře zná. Ale víte o tom, že ve skutečnosti na světě existuje nepřeberné množství společností a uskupení, která se Tolkienovou tvorbou zabývají a sdružují stejně naladěné lidi, pořádají různé akce a některé i vydávají své oběžníky? Říkala jsem si, že by bylo zajímavé se vydat na takový malý průzkum těchto skupin a alespoň několik z nich tu představit :)

Upozorňuji, že se rozhodně nejedná o úplný výčet, spíše zde zmiňuji společenství, která mě osobně zaujala. Na konci článku jsou pak odkazy na další zdroje a jiné skupiny, které si tak budete moci dohledat :)

-----------

Tolkienista = někdo, kdo studuje práci JRRT (Tolkienologie) - například jazyky, písma, historii Ardy, genealogii, bitevní strategie, atd.
Ringer = fanoušek Pána Prstenů, JRRT a taky filmů Petera Jacksona
Tolkiendil, Tolkienite = možný další název pro fandu PP
Tolkienology = název studia Tolkienova díla




Opravdová a obrovská vlna zájmu se vzedmula až po vydání Společenstva Prstenu v roce 1954 - v té době také začaly vznikat první fanouškovské skupinky.


 

Za první organizovanou Tolkienistickou skupinu se dá považovat ta, která vznikla během jednoho setkání na Pittconu (Světový sci-fi con v Pittsburghu), jenž se nazývala "The Fellowship of the Ring". Skupina dokonce vydávala jakýsi magazín "I Palantír" pro nečleny (https://fanlore.org/wiki/I_Palantir)

V roce 1965 byla založena "Tolkien Society of America" na Kolumbijské univerzitě. Za dva roky se rozrostla až na 1000 členů a vydávala magazíny "Green dragon" a "The Tolkien Journal".

Tolkien spolu s Lewisem a dalšími Inklingy založili v roce 1967 Mythopoetickou společnost (http://www.mythsoc.org/). Na jejím webu se stále dají koupit již vydané sborníky obsahující práce členů společnosti (kterým se dá i nyní stát).

Ve Velké Británii vznikla v roce 1969 "The Tolkien Society", která existuje dodnes (https://www.tolkiensociety.org/). Pravidelně vydává dvě publikace: "Amon Hen" a "Mallorn". Mimo jiné tato společnost pořádá pravidelnou konferenci v Oxfordu.



"Tolkien Society of Sweden" a "Tolkien Society Forodrim" byly založeny ve Švédsku v roce 1968 a 1972.

V roce 1992 vznikla finská Tolkienistická společnost: Suomen Tolkien-seura Kontu ry (http://suomentolkienseura.fi/).

Tolien Special Interest Group of American Mensa začal v roce 1981 vydávat newsletter "Beyond Bree" (http://www.cep.unt.edu/bree.html). Stal se jedním z nejuznávanějších fanouškovských publikací. Obsahem bývají recenze knih, novinky, pozvánky na akce,...

American Tolkien Society vydává oběžník "Minas Tirith Evening Star", který si můžete přečíst i online: http://www.americantolkiensociety.org/yahoo_site_admin/assets/docs/mtes432A.26382739.pdf

Také tu máme skupinu "Tolkien tourists", která sdružuje fanoušky, kteří cestují po světě do míst spojených s Tolkienem a jeho prací, ale také s filmovým zpracováním knih. Vyhledávané destinace jsou především Nový Zéland, Jižní Afrika (Bloemfontiein), a Velká Británie. I díky těmto lidem vzrost příjem Nového Zélandu z turismu o cca 40% :D

Všechny možné i nemožné Tolkienovské spolky a jejich weby hezky shrnuje odkazník na Tolkien Society: https://www.tolkiensociety.org/links/


S Tolkien-fans se pojí také tvorba fanfiction. Během let vzniklo mnoho webů, na které lze přispívat - některé z nich mají dokonce vlastní dobrovolnickou komisi, která příspěvky schvaluje. Za všechny jsem se rozhodla zmínit:

Řekněte, kdo z vás se alespoň jednou nepokusil naučit se Quenijsky či Sindarsky? :) Na internetu je mnoho webů poskytujících užitečné informace pro nadšené studenty středozemských jazyků. Za sebe vybírám např.:



Užitečnou stránkou pro bádání je kromě LOTR Wikia (http://lotr.wikia.com/wiki/Main_Page) také Henneth Anún (http://www.henneth-annun.net/), kde naleznete u jednotlilvých názvů/jmen i úryvky z knih, ve kterých se vyskytují, a navíc ještě odkazy na související pojmy/postavy/místa.



A jak jsme na tom v ČR? Máme tu http://tolkien.cz, plno více či méně aktivních webů a spousty blogů - však se můžete kouknout třeba tady u mě do odkazů v liště vlevo! :)




---------


Na závěr několik odkazů na další weby a zdroje - můžete tak najít další zajímavé skupiny:

Komentáře