Nový Zéland - podnebí

PODNEBÍ NOVÉHO ZÉLANDU
Nový Zéland se rozprostírá od subtropů přes mírný pás až k subarktickým oblastem. Roční období se střídají opačně než u nás - když my máme zimu, novozélanďani si užívají letního sluníčka. Nejchladněji je v červnu, červenci a srpnu, nejtepleji pak v prosinci, lednu a únoru.

Rozdíly mezi létem a zimou nejsou moc velké: zima je deštivá a větrnná, teploty jen výjimečně klesají k bodu mrazu, sníh se v nízkých polohách objevuje velmi zřídka (ve vyšších polohách - např. v oblasti Jižních Alp - se drží i v létě); v létě pak ani na subtropickém severu nedosahují často teploty 30°.
Teploty se s nadmořskou výškou rychle mění. Na severu NZ je horko a deštivo, na jihu a ve větších výškách je chlaději. I vlétě hrozí špatně oblečenému člověku v horách nejen při přenocování podchlazení. Chladný vítr od moře je téměř stálý, přeháňky jsou časté i v létě. Četnost srážek se v různých oblastech liší, od 400 mm ve sřední části Jižního ostrova do 12000 mm v Jižních Alpách.
Počasí je nejstálejší v období od prosince do března, dokáže se však velmi rychle změnit. Na NZ ke velice intenzivní UV záření (díky čisté atmosféře) a pokud si člověk nechrání svou pokožku, může se snadno spálit.

MÍSTO
PRŮM. TEPL. V LEDNU
(°C)
SLUN. SVIT V LÉTĚ
(HODIN)
PRŮM. TEPL. V SRPNU
(°C)
Auckland16-2479-15
Rotorua12-2464-13
Wellington13-2066-12
Nelson12-2293-13
Qeenstown10-2261-10

Komentáře