Billy Boyd - The Last Goodbye

Titulní písnička k poslednímu dílu hobití trilogie je na světě - nazpíval ji Billy Boyd, který v LOTR hrál Pipina Brala. Jaká je? Obyčejná? Hezká? Nic moc epického?
Myslím, že Billymu se podařilo vystihnout celé to dobrodružství, které nalezneme nejenom v Tolkienových knížkáh (ať už zfilmovaných či nezfilmovaných), ale také to, které zažil on sám při natáčení LOTR a které se za pár let poté zopakovalo při tvorbě Hobita; ovšem je tu ještě jedno dobrodružství - to, které jsme zažili (a snad pořád zažíváme a budeme ho prožívat i dál) my - fandové, Ringers. Společné čtení knížek, debaty, učení se elfštiny, tengwaru, run, střílení z luku, potulování se po lesích v plášti, pečení lembasu, vymýšlení elfích jmen, filmové maratony, setkávání, noví přátelé (se kterými bychom se možná jinak ani nepotkali a náš život by bez nich třeba nebyl tak fajn, jak teď je) - a spousta a spousta dalšího...

No řekněte, nevystihuje to následující kousek písničky?
,,Many places I have been... Many sorrows I have seen... But I don't regret... Nor will I forget... All who took the road with me..."

Můj život se s Tolkienovou tvorbou protnul před asi 9.5 lety. Za tu dobu jsem toho zažila spoustu; z 13ti letého kuřete se stalo děvče studující na výšce. Ale hlavně... to děvče se naučilo bojovat, nevzdávat se, i když to mnohdy vypadalo beznadějně, věřit (když ne sobě, tak tomu, že bude líp a že to pujde), umět se koukat kolem sebe a ne do chodníku pod sebou, být vděčná za to, co má, a umět si užít to, co za to stojí. Ne, nelituju jediného dne od chvíle, kdy jsem se stala jednou z Ringers.

Až budete 17. prosince (nebo poté) v kině a při titulcích zazní tahle písnička, vzpomeňte si na všecko to, co jste s LOTR zažili, co pro vás znamenal/á, a taky to, že už se nejspíš nikdy tihle všichni herci pod taktovkou Petera Jacksona znovu na plátně nesejdou... Ale taky na to, že svým úsilím přispěli k vytvoření skvělého společenstva - Ringers :)

Vaše Jíťa





I saw the light fade from the sky
On the wind I heard a sigh
As the snowflakes cover my fallen brothers
I will say this last goodbye

Night is now falling
So ends this day
The road is now calling
And I must away
Over hill and under tree
Through lands where never light has shone
By silver streams that run down to the Sea

Under cloud, beneath the stars
Over snow one winter's morn
I turn at last to paths that lead home
And though where the road then takes me
I cannot tell
We came all this way
But now comes the day
To bid you farewell

Many places I have been
Many sorrows I have seen
But I don't regret
Nor will I forget
All who took the road with me

Night is now falling
So ends this day
The road is now calling
And I must away
Over hill and under tree
Through lands where never light has shone
By silver streams that run down to the Sea

To these memories I will hold
With your blessing I will go
To turn at last to paths that lead home
And though where the road then takes me
I cannot tell
We came all this way
But now comes the day
To bid you farewell

I bid you all a very fond farewell.

Komentáře